Project manager worden? Deze skills zijn onmisbaar!

Bij zowel grote als kleinere IT-projecten spelen project managers een belangrijke rol: ze zijn van a tot z verantwoordelijk voor de projecten en gaan probleemoplossend te werk. Het is een uitdagende, maar niet altijd even makkelijke job. Hoe word je project manager en over welke kwaliteiten beschik je best? Kevin is aan de slag als project manager bij zusterbedrijf ONE Agency en licht het graag voor je toe.


2017-03-16 10:05 Lezen in 3 minuten

Dé studierichting bestaat niet

Is een bepaalde studierichting aangeraden als je project manager wil worden? Niet echt. Kevin studeerde online journalistiek en ging daarna aan de slag binnen marketing. Op die manier trainde hij wel bepaalde skills die onmisbaar zijn voor een project manager.

Maar hij nuanceert: “Het lijstje met vaardigheden is lang, en niemand kan alles afvinken. Als je in een aantal soft skills sterk bent, beschikt over bakken motivatie en een aardig technisch woordje kan meepraten (zonder dat je in detail hoeft te treden), kom je al een heel eind.”

Marketing- versus technische achtergrond

Rekruteert DataFlow project managers? Dan peilen de recruiters doorgaans ofwel naar de marketingvaardigheden ofwel naar de technische skills van de sollicitant. Met zijn marketingachtergrond behoort Kevin tot de eerste groep: “Mijn eerdere jobs in de sales- en marketingwereld hebben me zeker geen windeieren gelegd. Ik kwam er vaak in contact met klanten. En laat dat klantencontact nu net een heel belangrijk aspect zijn in de job van project manager.”

Mee zijn met elk technisch detail is niet nodig. Bekend zijn met de technische platformen en technologieën die je bedrijf hanteert, is wel aangeraden.

“Daarnaast hebben klanten ook vaak nood aan marketingadvies. Daar kan ik hen dan ook mee helpen. Het klopt dat ik minder in detail kan meepraten met de technische kant van het verhaal. Sommige project managers zijn daar net heel sterk in, omdat zij voordien een technische functie uitoefenden.”

Hoe belangrijk is dat technische aspect eigenlijk? Kevin verduidelijkt het voor je: “Het is niet nodig om tot in detail mee te zijn met de technische kant van het verhaal, maar je moet toch wel bekend zijn met de verschillende technische platformen en technologieën die je bedrijf hanteert. Met de juiste workshop of online cursus ben je in no time helemaal mee.”

Assertieve ingesteldheid is onmisbaar

Omdat je als project manager haast dagelijks in contact staat met je verschillende klanten, zijn de juiste communicatieve vaardigheden essentieel: “Ik vertaal de vraag van de klant in verstaanbare zaken voor de developers. Ben ik bij de klant, dan anticipeer ik bij kleinere projecten ook op de vragen die de developers mij nadien op hun beurt kunnen stellen. Dat is belangrijk, want op die manier kunnen de developers snel aan de slag.”

Foto van Kevin en deel van zijn team

“Verder is het ook belangrijk om voldoende assertief te zijn als je in contact staat met je klanten. Wat de klant vraagt, is niet altijd wat hij effectief wilt. In plaats van ja te knikken, moet je polsen naar waarom hij iets wilt. Vaak vinden wij dan een technische manier die het probleem beter oplost.”

Kevin gaat verder: “Assertief en sociaal zijn moet natuurlijk voor een groot stuk al in je persoonlijkheid zitten. Maar skills zoals onderhandelen kan je leren, net zoals de manier waarop je communiceert. Een basiskennis psychologie helpt zeker en vast ook. Daar kan je je ook in bijscholen.”

Denk in oplossingen, niet in problemen

“Oplossingsgericht denken is een niet te onderschatten kwaliteit”, verduidelijkt Kevin. Zo zal hij nooit met problemen naar de klant gaan, maar wel met oplossingen. Tegelijkertijd moet je ook beseffen dat je niet elk probleem kunt oplossen.

In plaats van ja te knikken op alles wat de klant vraagt, moet je polsen naar waarom hij iets wilt. Je moet dus voldoende assertief zijn.

Hoe ga je daar het beste mee om? Kevin probeert te zorgen voor een goede scheiding tussen werk en privé: “Ik neem wat er op het werk gebeurt niet mee naar huis. Ik kan gelukkig wel goed tegen stress. Wordt het me toch even te veel, dan maak ik hier in de buurt een korte wandeling. Maar hoe je met stress moet omgaan, verschilt natuurlijk van persoon tot persoon.”

Tip van de expert

Om af te sluiten geeft Kevin je graag handig advies mee: “In het begin ging ik er te gemakkelijk van uit dat de klant begreep wat ik zei. Maar bepaalde technische dingen kunnen klanten zich maar moeilijk voorstellen.”

“Vraagt de klant om een wijziging door te voeren aan bijvoorbeeld het design van een website, dan tonen we het resultaat eerst in een afbeelding. Is de klant toch nog niet tevreden met het resultaat, dan passen we opnieuw de afbeelding aan. Dat neemt minder tijd in beslag dan telkens de code aan te passen.”   

Klinkt dit alsof een job als project manager volledig je ding is? Check dan zeker onze vacatures! Niet gevonden wat je zocht? Neem gerust contact met ons op en wie weet schudden we wel een perfecte nieuwe uitdaging voor je uit onze mouw!

Las je deze blogartikels al?

Zo leuk was Hercules Trophy 2017

Ken je de Hercules Trophy al? Dat is hét bedrijfsfestival bij uitstek. En de editie van 2017 was méér dan geslaagd: we sleepten niet alleen de Fair Play Trophy in de wacht, maar eindigden ook met 2 teams in de top 10! Straf? Dat mag je wel zeggen!

2017-06-29 10:31 Lezen in 2 minuten

Van bakker tot support engineer: Ken doet het

Ken is bakker van opleiding, maar was al geïnteresseerd in IT vanaf het vijfde middelbaar. Zijn broer, die IT’er is, leerde hem al een paar kneepjes van het vak. Na zijn middelbare studies volgde hij een opleiding bij de VDAB waardoor hij een stevige basiskennis verwierf over allerlei IT-domeinen. Ken zette een paar mooie carrièrestappen en ging in 2017 aan de slag als 2nd line support engineer bij onze klant AG Insurance. Wij stellen hem 3 vragen over zijn job!

2017-06-22 08:21 Lezen in 2 minuten

Nieuwe site Nazareth met voorgemaakte functionaliteiten

Ken je Paddle al? Dat is een gebruiksvriendelijk platform voor overheidssites, waar ook de gemeente Nazareth gebruik van maakt. Wat maakt Paddle zo makkelijk in gebruik? Welke stappen zette ONE Agency bij het ontwikkelen van de site?

2017-06-01 13:30 Lezen in 2 minuten

Mis geen enkel blogartikel

Geef hieronder je e-mailadres in. We brengen je op de hoogte zodra er nieuwe artikels verschijnen.

Meer weten?

Een babbeltje kan nooit kwaad

Laat je nummer achter of stuur ons een bericht. Wij nemen dan met plezier contact met je op!