Vlaamse overheid gunt DaaS-contract aan ESN & ONE Agency

In samenwerking met de Vlaamse overheid, heeft het consortium ESN en ONE Agency kañooh gevormd dat een oplossing zal aanbieden om snel, eenvoudig en op gebruiksvriendelijke manier overheidswebsites te creëren en te onderhouden met Drupal. Daarnaast biedt kañooh ook Drupal geoptimaliseerde hostings- en ontwikkeldiensten aan.

Deze week heeft de Vlaamse overheid bekendgemaakt dat ze het raamcontract ‘Drupal as a Service’ (DaaS) heeft gegund aan het consortium European Service Network (ESN) en ONE Agency, twee Belgische groeiende communicatie- en ICT-bedrijven. ESN en ONE Agency, die zich voor deze opdracht verenigen in kañooh, zullen de volgende 7 jaar websites van de Vlaamse overheid ontwikkelen, beheren en hosten. Het raamcontract heeft een waarde van 9 miljoen euro.

De Vlaamse overheid zocht een oplossing om het gefragmenteerde landschap van overheidswebsites te rationaliseren door te centraliseren op één enkel platform, én om daarbij een catalogus van passende dienstverlening aan te bieden. Doel van de Vlaamse overheid was om op een geautomatiseerde manier sneller, goedkoper en beter websites te kunnen ontwikkelen en beheren.

De oplossing zag de Vlaamse overheid  in het model ‘Drupal as a Service’ (DaaS), een gebruiksvriendelijke en kostenefficiënte aanpak, gebaseerd op het krachtige content managementsysteem en framework Drupal (www.drupal.org). Ongeveer twee procent van de websites wereldwijd – wat neer komt op enkele miljoenen – maakt vandaag gebruik van Drupal. Het content managementsysteem wordt ingezet voor persoonlijke blogs, commerciële websites, multimedia websites en belangrijke overheidssites (op www.drupalshowcase.com vindt u een overzicht van belangrijke cases).

Slechts met een paar klikken creëren entiteiten van de Vlaamse overheid, ministeries en agentschappen een nieuwe gebruiksvriendelijke website, die voldoet aan alle richtlijnen rond toegankelijkheid en die gebaseerd is op standaarden.

Voor eenvoudige sites kunnen gebruikers in de kañooh App Store op zoek naar kant-en-klare functionaliteiten die ze met behulp van een reeks gebruiksvriendelijke tools en wizards direct en autonoom online kunnen zetten. Voor meer geavanceerde websites of nieuwe functionaliteiten staat het kañooh team stand-by om snel en efficiënt een Drupal-oplossing op maat aan te bieden. Belangrijk in dit proces, is dat alles wordt gestuurd, beheerd en onderhouden vanuit één centraal Drupal-platform. Hierdoor kunnen gedane ontwikkelingen maximaal herbruikt worden waardoor schaalvoordelen ontstaan.

Voorheen kon het maanden kosten om een nieuwe website op te zetten; dankzij het geautomatiseerde karakter van kañooh Websites, kañooh Hosting en kañooh Diensten is dit nu slechts een kwestie van dagen. Daarbij zal voldaan worden aan alle eisen van het toekomstige internet: performante, snelle en schaalbare websites voorzien van alle op het web gangbare functionaliteiten, modern design toegankelijk voor mensen met een visuele en motorische handicap én geoptimaliseerd voor mobiel gebruik.

 “ESN/ONE Agency’s visie is zeer consistent en sluit aan bij [onze] visie,” merkte de Vlaamse overheid op in haar evaluatie van de ESN/ONE Agency offerte. “[Het consortium] geeft veel aandacht aan een goed, gebruikersgericht ‘Drupal as a Service’ en ‘Platform as a Service’ model en aan procesgerichte realisatie van diensten en exploitatie.”

“Drupal as a Service biedt voordelen voor de Vlaamse overheid door middel van grote efficiëntiewinst, maar zeker ook voor de individuele instellingen die kunnen rekenen op robuuste, innovatieve en kwalitatief hoogstaande oplossingen die door middel van één klik op de eigen website kunnen worden gebruikt,” vertelt Koenraad Tommissen, de directeur van ESN.

“Om dit ambitieuze product op een efficiënte manier uit te bouwen kiezen we bewust voor een flexibele 'agile' aanpak,” vertelt Andy Stynen, de directeur van ONE Agency. "Zo kunnen we ten volle rekening houden met de prioriteiten van de overheid en sneller een eerste versie lanceren.”

ESN, een toonaangevend communicatiebureau in België, leidt samen met ICT-bedrijf ONE Agency het kañooh consortium. Een deel van de kañooh hosting wordt gedaan door onderaannemer Acquia, een leidend Drupal bedrijf mede-opgericht door de bedenker van Drupal en huidig CTO van Acquia (http://www.acquia.com), Dries Buytaert.

“Het was vanaf het begin al mijn bedoeling om met het Drupal-project een open source-technologie te ontwikkelen waarmee organisaties snel bijzondere webtoepassingen kunnen creëren”, zegt Dries Buytaert. “Het gebruik van Drupal is groot en de Drupal-gemeenschap is sterker dan ooit, omdat steeds meer organisaties zoals de Vlaamse overheid ontdekken hoe ze efficiënt en effectief websites en communities kunnen bouwen en beheren.”

Over de naam kañooh en over Drupal
De belangrijkste kenmerken van kañooh zijn: eenvoud in gebruik (geen technische kennis nodig), flexibiliteit, gemak en betaalbaarheid. Die kenmerken liggen ook ten grondslag aan de keuze voor de naam kañooh - samen met een associatie met Drupal en water (Drupal komt van “Druppel”).

Drupal is wereldwijd het grootste open source content managementsysteem. Miljoenen websites zijn erin gemaakt, waaronder bijvoorbeeld het Witte Huis, Vier & Vijf, Stedelijk Onderwijs Antwerpen en vele anderen. Drupal is van oorsprong een Vlaams product – de eerste versie werd gemaakt door Dries Buytaert (http://www.buytaert.net), de founder van Drupal die nog steeds een zeer actieve rol speelt in de Drupal community.

Over ESN / ONE Agency
Kañooh brengt twee van de meest vooraanstaande gespecialiseerde bedrijven samen: ESN (www.esn.eu), als één van de grootste communicatieagentschappen in Europa gespecialiseerd in communicatie diensten voor grote institutionele klanten en complexe projecten en ONE Agency (www.one-agency.be), een toonaangevend Europees bedrijf gespecialiseerd in web-ontwikkeling en een voortrekker van Drupal in Europa.

 

Andy Stynen

Director - ONE Agency